Delen

Extra: Omzetgroepen ( EU ) aanmaken

Om in de werkplaats ook te kunnen factureren naar buitenlandse klanten zonder btw dien je zelf de juiste omzetgroepen te maken. Ook zijn er natuurlijk andere redenen waarom je extra omzetgroepen moet aanmaken, je bent bijvoorbeeld gestart met verhuur van je garage en wilt dit apart boeken, of je berekend transportkosten die je apart wilt boeken.

Bekijk ook onze instructievideo’s: Werkplaats module en Inkoop en Verkoop module.

Stap 1: Zorgen voor de juiste grootboeken

Elke omzetgroep bestaat uit diverse grootboeken en btw-codes. Jouw boekhouder kan je precies vertellen welke nummers je hiervoor moet gaan gebruiken in Autoflex.

Check of de grootboeken al bestaan in Autoflex. Ga naar Instellingen / (tabblad) Beheer / Grootboek. Bestaan ze niet maak ze aan, eventueel onder begeleiding van de boekhouder.

Let op

Na de installatie van Autoflex ben je zelf verantwoordelijk voor het boekhoudtechnische gedeelte. Aanpassingen die je door onze servicedesk laat doen vallen nog steeds onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Controleer dus altijd met jouw boekhouder de gekozen / ingestelde boekingsgang.

Stap 2: Omzetgroep aanmaken

Je kan de omzetgroep op 2 manieren aanmaken

  1. Ga naar Instellingen / (tabblad) Beheer / Omzetgroepen

  2. Methode 1: Zoek de omzetgroep op waar je een andere variant van wilt maken. Bijvoorbeeld “Onderdelen”, open de omzetgroep en gebruik het kopieer knopje om de omzetgroep te kopieeren.
    Maak een nieuwe code, bijv. OND-EU, sla deze op en pas nu de rest van de velden aan.

  3. Methode 2: Maak een nieuwe omzetgroep door op het + icoon te klikken en vul handmatig alle velden in.

Omzetgroep aanmaken of kopieeren

Voor werkplaatsboekingen naar EU klanten maak je bijvoorbeeld aan:

Zorg dat arbeid netjes verwijst naar type Verrichting en Onderdelen naar Onderdelen.
Zet de regio op Europa / EU zodat deze selectie ook alleen mogelijk is bij zakelijke relaties met een goed ingevuld btw nummer en een EU land.

code

omschrijving

type

ARB-EU

Omzet arbeid EU

Verrichting

OND-EU

Omzet Onderdelen EU

Onderdelen

OVE-EU

Omzet overige EU

Overige

Twijfel je, zorg dan dat je alle gegevens van de boekhouder hebt ontvangen en stuur een mail naar [email protected]. Wij kunnen (als betaalde werkzaamheid) deze inrichting of uitbreiding ook voor je doen.


Gerelateerde artikelen

autoflex10