Delen

Ingekochte auto wordt bedrijfsmiddel - Autoflex10

Wat te doen als er een auto is ingekocht die gebruikt gaat worden als bedrijfsmiddel van het bedrijf.

Er is een voertuig ingekocht in Autoflex en je wil deze auto gaan gebruiken voor je eigen bedrijf.
Hieronder zullen we de stappen laten zien hoe je dit kan aanpassen in Autoflex en in de boekhouding. Je hoeft geen verkoop te maken aan jezelf, maar je kan dit via een memoriaalboeking in de boekhouding corrigeren of als de auto net is ingekocht direct aanpassen in het inkoopboek in de boekhouding.

Interesse in de module Vrijwaringen?
Mocht je deze module nog niet hebben, neem dan contact met ons op.

Bekijk ook onze instructievideo’s: Werkplaats module en Inkoop en Verkoop module.

Functionaliteit

Hierboven staat de inkoop in Autoflex. Als deze reeds is doorgeboekt naar de boekhouding, dan dien je eerst even contact op te nemen met de helpdesk, want daar kan men de inkoop weer op door te boeken zetten.
Als deze auto een bedrijfsmiddel wordt, kan de inkoop in Autoflex worden verwijderd door op het prullenbakje te klikken. Je krijgt wel een melding of je zeker weet of je de inkoopfactuur wil verwijderen. Het voertuig dient op naam van het bedrijf komen te staan en het voertuig dient te worden verzekerd.

Hierboven zie je de inkoop in Exact waarbij de auto is geboekt op de voorraadrekening voor gebruikte BTW-auto’s. Dit dient aangepast te worden naar de balansrekening. (zie afbeelding hieronder)

Wordt het voertuig in een later stadium een bedrijfsmiddel, dan kan er in het memoriaal een andere boeking worden gemaakt. Hierbij kan het voertuig ook eerst worden afgewaardeerd en dan met een restbedrag op de balansrekening worden geboekt.

Het is ook mogelijk om het voertuig gewoon te verkopen als de inkoop al veel eerder is geweest. Dan wordt het voertuig gewoon verkocht aan je eigen bedrijf. Bij deze werkwijze dient de inkoop van het voertuig dan handmatig in de boekhouding te gebeuren.Gerelateerde artikelen

autoflex10