Kosten boeken op voertuig vanuit de werkorder

Hoe maak ik een garantieorder voor een voertuig? Met de module “Kosten boeken op voertuig” kan je diverse kosten boeken. Deze kosten zijn terug te zien in de historie van het voertuig, in je verkoopresultaat en in je boekhouding.

Interesse in de module Kosten boeken op voertuig?
Mocht je deze module nog niet hebben, klik hier om contact met ons op te nemen.

Een garantieorder, of kosten boeken voor het opknappen van een voertuig, begint met het maken van een werkorder. Het verschil met een normale werkorder zit eigenlijk alleen maar in de laatste stap, de verwerking.

In dit voorbeeld maken wij een order aan voor €150,- excl. btw voor het klaarmaken van het voertuig voor verkoop.

Werkorder aanmaken

Maak een nieuwe werkorder aan en voer hier in het tabblad "Invoer" in welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd en/of welke onderdelen er zijn gebruikt.

Na het maken van de order ga je, net als anders, naar het tabblad “Verwerking”. Hier selecteer je “Interne factuur”. Door deze selectie komt de vraag naar voren op welke tegenboeking je de order wilt zetten.
In dit voorbeeld gaat het om Opknapkosten.

Verwerking - printen of emailen

Selecteer vervolgens in het tabblad "Verwerking" van de werkorder dat het om een interne factuur gaat door de checkbox "Interne factuur" aan te vinken.

Nadat alle gegevens zijn ingevoerd en gecontroleerd kun je de interne factuur verwerken door op het printer-icoon (of envelop-icoon voor versturen via e-mail) te klikken.

Je bent zelf beheerder van de Interne tegenboekingen. Deze stel je vooraf in via de Instellingen / (tabblad) Beheer / Interne tegenboekingen.
Per tegenboeking kies je een naam, een omschrijving, een categorie (Garantie of opknap) en een grootboeknummer. Dit laatste zorgt ervoor dat deze factuur via de juiste grootboekrekening in je boekhouding komt. Je boekhouder kan je vertellen welke grootboekrekening je hiervoor moet gebruiken.

Instellingen / Beheer / Interne tegenboeking Detail

Waar zijn deze kosten zichtbaar?

Je ziet deze gemaakte kosten weer terug bij de stamgegevens van het voertuig zelf op het tabblad “Inkoop” (ook in de app) en in het rapport Resultaat voertuigverkoop.

Kosten boeken tijdens de inkoop

Je kan de kosten die gemaakt worden op een voertuig ook tijdens de inkoop hiervan toevoegen, selecteer hiervoor het tabblad "Overige kosten" tijdens het inkopen.

Gerelateerde artikelen
autoflex10
kosten
interne