Delen

BPM afwijkend bij inkoop/verkoop voertuig

Om te beginnen weten we voor 100% zeker dat de basis-afschrijvingstabel voor de BPM (deze is meerdere malen gecontroleerd) in Autoflex klopt. Autoflex maakt gebruik van de standaard berekening. 

Stap 1 - Inkoop voertuig

In sommige gevallen kan het BPM bedrag afwijkend zijn, en kun je geen gebruik maken van de standaard berekening in Autoflex. Hieronder vind je een paar voorbeelden daarvan. Het gebeurt met name bij geïmporteerde voertuigen. Wat opvalt bij de meldingen van het VWE is dat het betreffende voertuig mogelijk eerder een vrijstelling van BPM heeft genoten en dat er wordt geadviseerd om contact op te nemen met de Belastingdienst voor de controle van het juiste BPM teruggave bedrag.

1: Inkoop BTW voertuig

Standaard wordt de BPM berekend op basis van de 1e toelating en de inkoopdatum. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de standaard berekeningstabel.

2: Inkoop buitenlandse voertuig

Koop je een buitenlandse auto in, dan wijkt de BPM vaak af. Vink daarom de BPM berekening uit, en pas het bedrag bij BPM inkoop aan. Wordt het BPM bedrag op een later moment bekend, dan koop je deze in via een aparte factuur. Zet het BPM bedrag in deze inkoop dan op €0,00.

Automatische BPM

Wanneer je de automatische BPM berekening uitschakelt, moet je zelf de BPM controleren voordat je de verkooporder maakt!

Stap 2 - Inkoop BPM, kenteken aanpassen

1: Inkoopfactuur BPM

Zodra de BPM bekend is koop je dit alsnog in met een nieuwe inkoopfactuur.

2: Inkoop BPM

 

Op het tab ‘Inkoop’ Klik je op de knop BPM. Hier kun je het kenteken selecteren, vul je het juiste BPM bedrag in en klik je op Opslaan. Desgewenst kun je meer BPM bedragen inkopen op 1 factuur, door nu weer op BPM te klikken. Klik daarna op Opslaan.

3: Kenteken wijzigenBij inkoop van de BPM is meestal ook het nieuwe kenteken bekend. Klik in de inkoop helemaal rechts op het kenteken, en vervolgens op Wijzigen om het kenteken te kunnen aanpassen.

Stap 3 - Verkoop voertuig (BPM controleren)

Voor het berekenen van de BPM hebben wij in dit voorbeeld gebruik gemaakt van de BPM calculator op de website van het VWE. Er zijn diverse vergelijkbare calculators online beschikbaar.

2: Voorbeeldresultaat BPM calculator

In de melding bij deze berekening zie je dat er geen betrouwbare berekening mogelijk is. Voor het juiste BPM bedrag neem je daarom contact op met de belastingdienst.

VWE berekening Verkoop binnen Nederland

3: Voorbeeldresultaat BPM calculator

In de melding bij deze berekening zie je dat er geen betrouwbare berekening mogelijk is. Voor het juiste BPM bedrag neem je daarom contact op met de belastingdienst.

Grijs kenteken inkopen:

Wanneer je een grijs kenteken gaat inkopen en verkopen volg dan deze stappen:

Inkopen:

Wanneer je een grijs kenteken gaat inkopen zal je dit handmatig moeten wijzigen

Stap 1: Zet het vinkje grijs kenteken aan.
Stap 2: Zet het vinkje automatisch BPM berekenen uit.

Stap 3: Haal het bedrag bij BPM inkoop leeg.

Verkoop:

Wanneer je een grijs kenteken gaat verkopen wordt het vinkje grijs kenteken automatisch al aangezet en wordt het BPM bedrag automatisch al leeg gehaald.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

bpm
autoflex10
verkoop
export